mandag 23. april 2012

Hvis du bare skal gjøre en ting........

Så få i deg riktig fett. 
Det er ikke likegyldig hviken type fett du spiser.
Vi skal ha en balanse mellom omega 3 og omega 6.
Den balansen skal optimalt være i forhold 1-2 eller 1-1.
I dag er forholdet i den vestlige verden 1-15 og i noen tilfeller helt oppe i 1-30.

For mye omega 6 gir kronisk inflammasjon/betennelse i kroppen, som igjen kan gi alt fra eksempelvis overvekt/fedme, hormonubalanser, eksem, konsentrasjonforstyrrelser ( det mange leger liker å kalle ADHD), og hjerte/karsykdommer til autoimmune sykdommer som lupus, leddgikt, rosacea, psoriasis, morbus crohn og ulcerøs colitt. 

Alt dette er kjente sykdommer som vi altså kan forebygge og delvis behandle med å bedre balansen mellom omega 3 og omega 6. Jeg skriver delvis behandle for av og til er ubalansen gått så langt at det ikke kan la seg reversere. Men man kan alltid stoppe den og få det bedre ved å øke inntak av omega 3 og minske inntak av omega 6. 

Nå er det ikke slik at du skal unngå omega 6, det er en viktig fettsyre som du har bruk for. Du skal heller ikke styrtdrikke enorme mengder med omega 3. Balanse er  nøkkelordet her.

Mange som er plaget med eksem får ofte det rådet å spise mer fett og det er riktig, men det er omega 3 som skal til ikke omega 6. For mye omega 6 forsterker og fremmer inflammasjonen og forverrer dermed tilstanden.

Overvektige og de som lider av alvorlig fedme er livredde for fett. Og de bør være redde for omega 6 fettsyren for den øker inflammasjonen i kroppen, og gjør det dermed helt umulig å normalisere vekten. Omega 3 i riktig dosering og over tid vil sammen med andre tiltak hjelpe betraktelig.

I tillegg er sukker noe som forsterker kraftig en inflammasjon, så ved å unngå sukker og med riktig dosering av riktig fett er du langt på vei til god helse.

Omega 3 finner du i feit fisk og i linfrøolje.
Omega 6 finner du i planteoljer, kjøtt, egg, margarin, brød, majones og mange hel og halvfabrikata.

Jeg har bevisst forkortet og forenklet dette temaet betraktelig. Dette fordi fett er vanskelig og komplisert og det viktigste er å få frem essensen i budskapet til alle lesere. Men vil du lære mer så finnes mye god informasjon på nettet. Det finnes også hyllemeter med bøker om dette.


Har du fiskeoljekapsler så sjekk holdbarhetsdatoen og test en kapsel ved å bite den over og smak på innholdet. Er det harskt så kast hele boksen, harsk olje er uansett inflammasjonsfremmende og farlig.
Jeg anbefaler olje i flytende form. Det er billigere og du kjenner alltid på smaken om den er harsk eller ikke.




Det norske selskapet Oil 4 Life har gode omega 3 oljer samt en test der du kan teste deg. Sjekk deres hjemmeside her, du finner også mer dypgående informasjon om forholdet omega 3 og 6.


Man skal være oppmerksom på at omega 3 er blodfortynnende, og ved et kirurgisk inngrep må du enten la være å ta det i en periode før inngrepet eller ta mindre doser. Snakk alltid med legen om dette.


Kontakt meg gjerne for råd og veiledning!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg har det godt når jeg.....

Jeg har det godt når jeg: Lager meg en god grønnsaksjuice. I dag ryddet jeg i kjøleskapet og brukte gulrøtter, rødbeter, agurk, epl...